אחד השלבים הכי פחות מדוברים בתהליך פיתוח מוצר הינו התהליך שבו המוצר המפותח עובר משלב הפיתוח לשלב הייצור.
זה הוא שלב קריטי ביותר בתהליך, ולא מעט יזמים אינם לוקחים אותו בחשבון במהלך הדרך שלהם.
למה? ננסה להבין במאמר זה את ההשלכות לכך.
קצת על תהליך פיתוח מוצר
לפני שנדבר על מעבר מפיתוח לייצור, כמה מילים על פיתוח מוצר.
אנו חיים כיום בחברה רוויה במוצרים ופיתוחים. במאות השנים האחרונות, קצב הפיתוח רק הלך והתגבר, כאשר במהלך עשרים השנים האחרונות בערך, המיקוד הוא בשוק התוכנה.
חברות הייטק קמות כמו פטריות אחרי גשם בכל יום כמעט ברחבי העולם, וגם נסגרות.
למה? כי התכנון שלהן לקוי, כי ההתלהבות היתה גדולה לרגע ומשם הכל דעך, ועוד סיבות כאלה ואחרות לכך.
עם זאת, עדיין ישנן דרישות נוספות לפתרונות שעדיין לא קיבלו מענה, וגם חידושים של דברים קיימים. כאן נכנסת היצירתיות לתמונה, ומי שבא עם רעיון יצירתי, וניגש נכון לדרך, ככל הנראה יצליח.
מה שכן, בגלל שהעולם שלנו הפך להרבה יותר נגיש במהלך השנתיים האחרונות, ובעשור החולף בכלל, אפשר ואף רצוי להתחיל מראש עם מוצר שמתאים לכלל האנושות, ולאו דווקא לאוכלוסיה מקומית.
עוד משפט אחד על תהליך הפיתוח עצמו, זה הוא תהליך בפני עצמו שדורש השקעה מרובה של משאבים – בעיקר כסף וזמן. וזה שפיתחנו מוצר מעולה, רעיון טוב, והוא גם נראה מליון דולר, לא אומר שנצלח את השלב הבא של הפיתוח, עליו מדובר בהמשך.
מה הוא תהליך העברה מפיתוח לייצור
כיזמים, עלינו להתבונן על כל תהליך באופן הוליסטי. כלומר, לא להתבונן רק מנקודת המבט הצרה הנוכחית, אלא להרחיב עד כמה שניתן, ולרדת לפרטים, גם אלו שאינם נראים חשובים בשלב זה.
אז תהליך היזמות ההוליסטי שלנו כולל בתוכו גם את תכנית עתידית למקרה ונעביר את המוצר לייצור סדרתי כלשהו.
תהליך ההעברה מפיתוח לייצור הינו השלב בו לוקחים את כל המידע שיצרנו על המוצר שלנו בתהליך הפיתוח, וממירים אותו לשפה כזו שמתאימה ליצור את המוצר באופן מסודר וסדרתי.
בתהליך הייצור, עלינו לדאוג לכך שיהיה תיעוד מסודר של כל העבודה, הכולל אפיון, תיק מוצר מסודר עם עץ מוצר מפורט, ותיק ייצור.
בהנחה שתהליך הפיתוח של המוצר היה מסודר, ובנינו עץ מוצר, תיק מוצר, תיק ייצור שבו יש את כל ההסברים מה צריך בכדי שיחידה אחת מהמוצר תיוצר, ההעברה לייצור תהיה יחסית חלקה.
לכן, בכדי להגיע לשלב זה באופן הרצוי, חשוב לשים דגש על הדברים הנ"ל עוד בשלב התכנון והפיתוח.
מי עושה שירות כזה
לרוב שירות כזה ניתן על ידי החברה שפיתחה עבורכם את המוצר. מאד חשוב לבדוק עם אותה חברה האם יש לה ניסיון בכך. כי אם לא, זה יהיה כרוך גם בחפיפה בין חברה מפתחת לחברה שמעבירה לייצור, וזה עלול ליצור בעיות ועלויות.
אגב עלויות, אחד הדברים הכי חשובים בתהליך הינו הבנה כמה עולה לייצר יחידה אחת של המוצר, ולבנות את תהליך הייצור בצורה הכי נכונה וחכמה, כך שהייצור יהיה יעיל וחסכני ככל שניתן.
יתכן ותידרשו לבנות כלים יעודיים לשם כך, או לשכור שירותים מיוחדים לשם כך.
אך כל אלו נכנסים לתחשיב של מספר שנים בהן יש מכירות של מוצר.
המכירות – שיווק – חשוב לא פחות
לסיום, כמה מילים על עניין השיווק.
אחד הדברים שמקבלים מעט מאד התייחסות בשלבים המוקדמים יותר של הפיתוח הינו איך נשווק אותו בסופו של דבר.
גם זה משהו שחשוב לתכנן מראש ובהקדם.
תהליך השיווק יכול להיות מה שישנה את המשחק. אם השיווק יהיה יעיל וטוב, יהיו מכירות טובות, ויתאפשר להשקיע בייצור, ובכך לבנות "מכונה" יעילה של תזרים כספי.
השיווק הינו המשתלמת ביותר עבור היזם. שכן אם יושקעו מיליונים בשיווק, וכתוצאה מכך, נמכור בכפולות של מליונים נוספים, היה שווה להשקיע לא?
קחו לתשומת לבכם.